torsdag 31 mars 2011

Kunskap och fördomar

Regeringen ska kartlägga utbredningen av islamofobi och antisemitism i Sverige. Man har gett Forum för levande historia i uppdrag att sammanställa den kunskap som finns i ämnet .
Det kommer att kosta 300000 kronor för skattebetalarna.

Pengarna skulle kunna ha använts på ett bättre sätt. Till exempel för att upplysa muslimerna om att svenska unga flickor och kvinnor inte är horor bara för att de inte är insvepta i femton meter tjockt tyg, och att det är en svensk tradition att män och kvinnor badar tillsammans i offentliga simhallar.

Tanken bakom regeringens beslut är att det är brist på kunskaper som ligger bakom svenskarnas påstådda fördomar. På samma sätt som det är brist på kunskap om zigenare, och inte zigenares asociala livsföring som skapat fördomarna mot denna folkgrupp.

Har inte politikerna ens nuddat vid tanken att det inte är brist på kunskap om den muslimska minoritetens allt mer svenskfientliga attityder och uppträdande utan snarare att alltfler svenskar upplever sig reellt hotade av en grupp som i många avseenden beter sig som en ockupationsmakt?

Integrationsminister Erik Ullenhag hävdar att fördomar mot muslimer, men även mot judar riskera att spå på främlingsfientligheten. Låtsas han bara, eller är han dum på riktigt?

Logiken är inte helt lätt att förstå. Det blir ett diffust cirkelresonemang. Fördomar leder till främlingsfientlighet, men brukar inte främlingsfientlighet definieras i form av fördomar?

Erik Ullenhag ger intryck av den brådmogne och ambitiöse gymnasisten, den självskrivne elevrådsordföranden, men inger lika lite respekt och förtroende som Reinfeldt.

När självmordsbombaren Taimour Abdulwahab misslyckades med att mörda ett stort antal svenskar 11 december förra året, reagerade våra politiker och journalister reflexmässigt med att uttrycka sin oro över att fördomarna gentemot muslimer skulle kunna öka på grund av denna händelse.

Nästa gång kommer en självmordsbombare att lyckas i sitt uppsåt och vi kommer att få uppleva samma ritual igen: Reinfeldt kommer att ha bråttom ut till Rinkeby för att be om ursäkt för att ha kränkt en betydelsefull väljargrupp. Det finns trots allt en risk att en muslimsk självmordsbomnbare kanske kommer att öka majoritetsbefolkningens fördomar mot en redan utsatt och stigmatiserad minoritet.

När en muslimsk pöbel i Malmö attackerar judar blir det visserligen uppmärksammat i media men strålkastarljuset riktas snarare mot svenskar vars fördomar gentemot muslimer riskerar att förstärkas.

Det kommer att finnas en hel del att sprida kunskap om de kommande åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se