tisdag 29 mars 2011

Från en enklav till en annan

Dagens Nyheter skriver idag om somalier som flyttar från Sverige till Storbritannien. I veckan kommer en parlamentarisk utredning att presenteras med ett förslag som kommer att göra det lättare för invandrare att " pröva sina möjligheter i ett annat land utan att förlora sitt svenska uppehållstillstånd ".

Det betyder i korthet att Sverige kommer att gå miste om invandrad kompetens. Något som våra politiker i ett par decennier har oupphörligt hävdat vara livsviktigt för att vi ska behålla vår position som ett ekonomiskt framgångsrikt land med en väl utbyggd välfärd.

Vi kan emellertid i framtiden förlita oss på spetskompetens inom städning, taxi- och restaurangbranschen genom invandring från ännu ej exploaterade regioner som Jemen, Libyen, Afghanistan och Pakistan. Invandringen från dessa länder kan inom några decennier förse oss med ett outtömligt inflöde av arbetskraft.

Det finns åtskilliga andra exempel på länder med överflöd av unga människor som gärna söker sig till ett påstått alltmer slutet Europa.

En möjlighet finns ju redan idag, att i stället för att se sig om i Tredje världen efter arbetskraft, utnyttja den som redan finns här. Idag när över 400000 svenskar är registrerade som arbetslösa och vi vet dessutom att mörkertalet är stort, framstår det som något av en skymf att inte den gruppen får en chans.

Mellan 2000 och 2009 flyttade drygt 2000 somalier från Sverige, framför allt till Storbritannien. Av en population på runt 40000 är det försumbart. Det innebär i runda slängar 5 procent av den somaliska gruppen i Sverige.

En del somalier lyckas bättre i Storbritannien och andra länder, många gör det inte. Arbetslösheten för somalier i Storbritannien är skyhög, precis som i Sverige, ungefär 70 procent. Dagens Nyheters rubrik ger därför en felaktig bild.

Göteborgsposten gav för några år sedan en skakande bild av situationen för den somaliska befolkningen i Göteborg.

Det finns ingen anledning att tro att den somaliska befolkningen i Göteborg skulle skilja sig från sina landsmän i övriga landet.

GP:s reportageserie beskrev bland annat att varannan somalisk kvinna inte levde med sina barns far, och att sju av tio somaliska ungdomar saknade betyg från nionde klass i grundskolan.

Nästan hälften av somalierna hade noll i arbetsinkomst 2005.

Somalierna är vid sidan av zigenare den grupp som mest hämningslöst exploaterat det svenska välfärdssamhället. Skenskilsmässorna är en av flera strategier för att maximera bidragen. I stort betyder det att somaliska män lämnat över ansvaret för sina familjer till svenska skattebetalare.

Omkring 40000 somalier lever idag i Sverige.

Var går gränsen, hur många klarar vi av att försörja ?

Frågan som aldrig har ställts, kommer aldrig heller att få ett svar.

1 kommentar:

  1. I takt med att cirkulär migration och illegal, papperslös invandring omfördelar befolkningsunderlaget i t.ex. Sverige så är det inte längre säkert att en person som anländer från Sverige varken är "pursvensk" eller har sina "papper i ordning".

    I anknytning till detta så har det nyligen uppmärksammats i media att dansk polis nu i vissa fall kontrollerat identifikationshandlingar för svenskar med "utländskt utseende" på Öresundståget för att på så sätt stoppa illegal invandring till Danmark. I vissa medier så har det tolkats som om att den nordiska passunionen nu är i fara [http://www.sydsvenskan.se/danmark/article1420738/Dansk-polis-kravde-pass-for-broresa.html, http://www.hbl.fi/text/utrikes/2011/3/29/w61171.php]. Personligen tycker jag det snarare säger någon om situationen i Sverige och om behovet av striktare gränskontroller i Europa. Det kan ju även vara så att danskarna dragit sina egna slutsatser efter den svenske självmordsbombaren i Stockholm och när terrorsvenskarna kom på besök till Danmark för att hälsa på hos Jyllandsposten [http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8491593.ab]?

    SvaraRadera

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se