tisdag 8 mars 2011

Intifada i Södertälje

Det är ganska precis två år sedan.

26 februari 2009 eldhärjades fyra butiker i Södertälje. Livsmedelsaffären Willys blev totalförstörd och större delen av en ICA-butik blev nerbränd. Den vänsterextrema gruppen ” Global Intifada” påstod sig i flygblad ligga bakom mordbränderna”

Trots att polisen enligt uppgifter har lagt ner mycket resurser på fallet, har ännu inget genombrott skett. Polisen vill gärna ha mer information om en man i pälsmössa som observerats i samband med de anlagda bränderna.

Pälsmössa låter inte som den vanligaste huvudbonaden för en tjugoårig vänsterextremist. Det stämmer inte alls överens med den i dessa kretsar gängse
klädkoden: rånarluva, keps eller palestinasjal.

Jag är ingen anhängare av konspirationssteorier. Jag tror inte att order har getts uppifrån att polisen skall undvika att stöta sig med den dominerande etniska gruppen i Södertälje: en grupp som under de senaste decennerna lagt under sig en betydande del av framför allt restaurangbranschen och som förmodligen är intresserad av att utöka sin intressesfär till att innefatta även livsmedelsbutiker.

Jag är övertygad om att polisen i Södertälje verkligen är så inkompetent som den framställs i media och ointresserad av att lösa ett känsligt fall som detta

När två unga svensk kvinnor i september 2008 överfölls av ett gäng på tjugo unga syrianer inte långt ifrån Söderäljes centrum var en polispatrull redan efter ganska kort tid på plats, men kunde konstatera att den etniska profilen på gärningsmän och offer var av felaktigt slag, alltså den rakt motsatta som skulle prioriteras i enlighet med vad de fått lära sig på polishögskolan och senare utbildningstillfällen.

Efter att ha begrundat detta faktum i ett okänt antal minuter, samt ha konstaterat att ingen misstanke om hatbrott förelåg, lät polismännen de unga syrianska männen fly fältet utan att ens bekymra sig om att kontrollera deras legitimation.

Ett rent rutinärende således och nöjda med sin insats helt enligt polisledningens direktiv kunde de uniformerade vardagshjältarna återgå till sitt kanske viktigaste värv, förutom att eskortera änder över motorvägen, att fördriva tiden med kollegorna och ett par koppar kaffe på stationen i väntan på att arbetspasset äntligen skulle ta slut.

De tjugo syrianerna hade hopppat på den unga kvinnans bröstkorg och använt hennes huvud som fotboll men läsare av Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen kunde i alla fall, åtminstone av den minimala nyhetsbevakningen av fallet att döma, lugnt konstatera att det inte handlade om ett prioriterat hatbrott. Inte en nazist i närheten. Bara unga kaxiga invandrarkillar och en uppkäftig svennehora.

Inte ens Expo ansåg att den unga kvinnans brist på respekt för de unga syrianerna var ett hatbrott och följaktligen inte värt ens en notis.

Vi vet inte huruvida syrianerna och deras föräldrar kände tacksamhet mot de politiker som har stiftat den rådande hatbrottslagen och fört med sig det positiva att de unga slagskämparna bara några dagar senare fick tillfälle att skryta inför kompisarna att de gett en svennehora ordentligt med stryk.

Det är trivialt och vem som helst känner till att bakom de flesta brott finns ett motiv, antingen det handlar om pengar, hämnd eller någonting annat. En hel del mordbränder är emellertid impulshandlingar. Några barn eller tonåringar på sommarlov som vistas i närheten av sin skola eller en förskola känner plötsligt en våldsam lust att tända på.

Tvärtemot vad vi läser på Aftonbladets kultursida brinner skolor sällan på grund av att de unga gärningsmännen vill uttrycka sin desperation och förtvivlan över de rasistiska strukturena som präglar vårt samhälle.

De poliser som utan framgång utreder butiksbränderna i Södertälje känner naturligtvis till vilken grupp som har intresse av att ett par svenska livsmedelsbutiker brinner ner. Vänsterextremistspåret var inte ett särskilt begåvat villospår.

Nu ska Södertäljepolisen, för vilken tur i ordningen vet jag inte, kraftsamla mot den organiserade grova brottlsligheten i Södertälje. Det ska genom nytt samarbete och att de goda krafterna ska träda fram påstår chefen för Länskriminalen, Margareta Linderot.På samma sätt anar jag som de goda krafterna trädde fram i samband med de tidigare i media nedtystade fallen av grov misshandel och pöbelterror mot unga svenska flickor.

Läget uppges vara så allvarligt att stora polisiära resurser på nationell och länsnivå engagerats i Södertälje för lång tid.

Hur går det ihop med beskrivningen av det mångkulturella samhället som ett i stort sett lyckat projekt, visserligen med en hel del skavanker men på det hela taget en framgångshistoria av det slaget som vi endast har kunnat läsa om förekommer i Nordkorea.

Det behövs knappast akademisk examen i sociologi för att kunna dra åtminstone två slutsatser.

Sannolikheten att livsmedelsbutiker brinner i en invandratät stad är större än i en etniskt homogen.

De verkliga mordbrännarna och anstiftarna sitter i riksdagen

Varför just Södertälje ?

Södertälje tog emot en grupp syrianer redan i slutet av 1960-talet. Då handlade det om ungefär tvåhundra perioner. Idag bor det runt 100 000 personer som betecknar sig som syrianer/assyrier i Sverige.

Politiker och media ljög även på den tiden och påstod att syrianer/assyrirna var en förföljd grupp i sina hemländer. Majoriteten av syrianer/assyrierna i Sverige kommer från norra Syrien, en mindre del från Turkiet Framför allt Folkpartiet tog ställning för syrianerna på samma sätt som socialdemokraterna och VPK ömmade för asylsökande från Latinamerika.

I Södertälje finns den största gruppen syrianer/assyrier med omkring 20 000 personer i enklaver som Ronna, Hovsjö och Geneta. Även om det finns en del exempel på syrianer som har haft framgång som småföretagare inom den svarta,grå, eller vita sektorn utgör syrianerna som helhet en självsegregerad underklass. Det är därför livsmedelsaffärer brinner i Södertälje, men inte i jämnstora städer som till exempel Borås, Eskilstuna eller Gävle.

Vad vi upplever nu är bara början. Global Intifada är ett mer relevant ord än vad upphovsmännen förmodligen hade avsett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se