onsdag 16 mars 2011

Det meningsfulla våldet

En israelisk bosättarfamilj, två vuxna och tre barn, den yngsta tre månader har mördats av palestinska terrorister. Okända gärningsmän tog sig in i bosättningen Itamar, in i familjens hus och skar halsen av samtliga i huset.

I den mån händelser av detta slaget överhuvudtaget kommenteras i Sverige brukar det handla om att fördöma våldet, från båda parter, och att ett bestialiska dåd av detta kan skada fredsprocessen. Knappast någon kommer att undvika klyschan om “ det meningslösa våldet”.

Helt fel tänkt. Våldet är i högsta grad meningsfullt.

Om Hamas vill skada den pågående fredsprocessen, som hur som helst är dömd att misslyckas, finns inget bättre sätt än att skära halsen av en judiska bosättarfamilj. Israelerna kommar att med sedvanlig precision likvidera ett antal verkliga eller misstänkta Hamas-män och våldsspiralen kan kan komma igång igen, som den har gjort de senaste sextio åren.

Under inbördeskriget i Algeriet 1954-61 överföll medlemmar ur FLN ( Front Liberation National ) regelmässigt isolerade franska bosättningar och mördade alla dess innevånare. Massakrerna var meningsfulla ur FLN:s synvinkel. Den franska civilbefolkningen skulle bli tillräckligt uppskrämd för att lämna Algeriet.

Våld är sällan så meningslöst som vi inbillar oss.

Tanken på samexistens mellan muslimer och ickemuslimer är absurd och orealistisk oavsett om den förväntas kunna förverkligas i Palestina, Frankrike eller i Sveriga.

De krigförande parterna gör helt enkelt det som de är bäst på: isralerna på konventionell krigföring och att spåra upp samt tillintegöra terrorister, och muslimer i sin tur att skära halsen av spädbarn och flygvärdinnor.

Palestinierna har oturen att ha en fiende som inte vänder andra kinden till. Om de hade haft, säg svenskar i stället för israeler som motståndare, kan vi vara övertygade om att tidningarna beklagat att händelsen skulle kunna utnyttjas av extrema mörkerkrafter samt bett om uräkt.

Om Fredrik Reinfeldt varit israelisk premiärminister hade han tveklöst med sin stereotypt trumpna hundmimik reflexmässigt knäböjt ett extra antal och förklarat:"Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer".

Reinfeldt hade inte kunnat motstå från att fullfölja sin underkastelse med ett besök i närmaste moské.




Mark Steyn om morden i Itamar här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se