måndag 21 mars 2011

Inte för extrem för Expo

Dagens Nyheter har i artikelserien “ Ung och extrem” skildrat extremismen inom en rad skilda områden: fotbollshuliganer, militanta djurrättsaktivister, högerextremister och islamister.

Som vanligt i media har Dagens Nyheter inte haft utrymme för vänsterextrema våldsverkare.

Peter Gill, professor vid Högskolan i Gävle, betecknar i den avlutande artikeln om unga extremister, dem som “…intelligenta och välutbildade unga män och kvinnor som brinner av en stark politisk och religiös tro…”.

Det stämmer att medelåldern är låg för majoriteten av det aktuella klientelet.

Framför allt när det handlar om våldsbrottslingar inom den s.k. autonoma miljön finns en missuppfattning att aktivisterna tillhör en välutbildad medelklass. Även om det finns ett korn av sanning i det, är det långt ifrån hela sanningen.

En annan uppfattning som förts fram av elaka tungor är att vänsterextremister ytterst sällan får schavottera i media tack vare att de kommer från en miljö som innebär att deras föräldrar mycket väl kan tänkas höra hemma i journalistskrået eller inom övriga mediabranschen.

Underförstått: därmed är journalister ovilliga att skriva om den s.k autonoma miljön.

Dennis Thelning och Martin Anders Fredriksson är två av den grupp av unga, och inte så unga, våldspsykopater som inte stämmer med den vanliga uppfattningen om vänsterextremisters klasstillhörighet.

Dennis Thelning

Dennis Thelning, intervjuad i tidningen Offensiv 2003 berättade att han har läst Kommunistiska manifestet av Karl Marx, men att den var tung att läsa. Thelning ger inte intryck av att klara av mer avancerad text än baksidan på ett mjölkpaket.

Thelning har bland annat gjort sig skyldig till ett brutalt knivöverfall i samband med en klotterincident vid Alviks tunnelbanestation i juni 2009, då en förbipasserande man blev utsatt för Thelnings och hans kumpaners revolutionära vrede.

På ett polisfoto påminner Thelning om en av de utvecklingsstörda barn från rumänska barnhem, vars eländiga existens omvärlden blev varse i samband med Ceauşescu fall hösten 1989. Samma sinneslöa tomma blick, hållning som en säck potatis. Ingenting som utstrålar revolutionär glöd direkt.

Det är inte bilden av en ung välutbildad man som brinner för sin övertygelse. Thelning liknar med kuslig precision en av de många missanpassade personer som redan i tonåren skaffat sig gedigen erfarenhet från BUP ( barnpsykiatri och ungdomspsykiatri).

Thelning har framtiden utstakad. Efter den obligatoriska tioåriga anstaltstillvaron, kombinerad med diverse åtgärder från samhällets sida att få vraket på rätt köl, kan Thelning dra sig tillbaka med sjukpension redan innan han ens fyllt trettio.

Martin Anders Fredriksson

Bloggaren Solguru skriver om en annan av de havererade våldspsykopaterna, 30-årige Martin Anders Fredriksson.

Fredriksson som gjort sig skyldig till en rad grova brott, bland annat misshandel, är inte heller en av den autonoma rörelsens juveler.

För elva år sedan stod han inför rätta åtalad för att ha bränt ner en McDonaldsrestaurant i Linköping, tillsammans med Joel Bjurströmer– Almgren och Axel Kumlien.

Det är inte så vanligt att styrelseledamöter i ett aktiebolag har skyddade uppgifter. Såvida de inte sitter i ett företag som är en täckmantel för till exempel ett kriminellt MC-gäng. Det finns gott om den typen av företag, inte minst inom bygg– och transportbranschen.

Martin Anders Fredriksson sitter i styrelsen för bolaget Piscatus, som bildades hösten 2010, tillsammans med Mikael Ekman och Robert Aschberg.

Piscatus ska enlig stadgarna ägna sig åt litterärt och konstnärligt skapande. Jag vet inte om det handlar om ett terapiprojekt i samarbete med Frivården, men vad som helst som skyddar allmänheten från Fredriksson är av godo.

En pikant detalj: den privata underrättelsetjänsten Expo har under hela sin existens ekonomiskt stöttas genom donationer. Man har bland annat utnyttjat sin påstådda kamp mot antisemitism för att tigga pengar från judisktägda företag. Bland annat McDonalds.





Site Meter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se