fredag 11 mars 2011

Fredag och axplock av veckans nyheter

Det är fredag och dags att summera veckan som gått.

Socialdemokraterna har hittat sin nye partiordförande. Håkan Juholt är varken kvinna eller invandrare vilket naturligtvis är graverande. Han har huvudsakligen sysslat med försvarsfrågor, vilket aldrig ger rubriker i media. Alldeles för tråkigt och svårt att förstå för vanliga människor tycker våra journalister och proffstyckare.

Om Håkan Juholt hade profilerat sig genom att kämpa för transpersoners rätt i Sierra Leone eller bristen på kunskap om transgendermekanismer bakom förtryckande patriarkala strukturer ur ett postkolonialt perspektiv inom den iranska kultursektorn hade han förmodligen blivit mer känd hos svenska folket.

Juholt hade också kunnat bli en kändis genom att lära sig av favoriten Monica Green. Varför inte ett förslag om en iPad åt alla inskriva på arbetsförmedlingen för att kunna chatta om sin situation ?

Socialdemokraterna befinner sig som de flesta känner till, i djup kris. Väljarna har inte förstått hur bra deras politik är. Egentligen. Det handlar inte bara den omtalade butlern i tunnelbanan, d.v.s förslaget om att kollektivresande stockholmare skulle släpa med sig sin smutstvätt på morgonen, lämna in det på en inrättning inrymd i tunnelbanehallen och hämta ut det efter arbetsdagens slut.

Socialdemokratins problem är att den helt enkelt har spelat ut sin roll. Första maj-firandet blev redan på 1980-talet ett så patetiskt spektakel att många ledande socialdemokrater gjorde allt för att hålla sig undan den dag då de skulle fira sin egen förträfflighet. Efter nästan oavbrutet sextio års maktinnehav hade firandet mer förvandlats till något att gyckla med än en uppvisning av arbetarklassens kampvilja.

Dagens Nyheters kultursida bjuder på en aldrig sinande inspiration. Journalisterna har fått ett nytt hatobjekt. Kulturjournalisten Helena Lindblad avslöjar för oss, med bittert snörpt mun, den magsura kverulantiska tonen som vi känner igen från den svenska pilsnerfilmens grälsjuka och skvallrande portvaktskärringar, att hon avstår från fransk-inspirerad vårgarderob. Anledningen är framgångarna för Front Nationals nya kvinnliga partiledare Marie Le Pen.

På nästa personalfest kan hon sitta och hata över ett par glas rött tillsammans med Maria Schottenius och Lisa Bjurwald.

Den som inte kan vänta till sommarens tragikomiska Pridejippo eller det säkraste vårtecket efter glassätare på Konserthusets trappa, de klassiska parkblottarna, kan glädja sig redan nu.

Moderna dansteatern bjuder på en föreställning där två karlar, en belgare och en portugis uppträder nakna på scen. Föreställningen påstås gestalta uppriktigt kompicerad och naken vänskap. Mycket hoppande snoppar lär det i alla fall handla om enligt DN:s rescension. De dansar ocskå. Snopparna alltså.

Eftersom Stockholms kulturliv bärs upp av medelålder kvinnor i medelklassen är väl det här någonting som de förväntas uppskatta. Först ett glas Chablis på Teatergrillen, sedan lite hoppande och dansande snoppar.

För det mer intellektuella teaterklientelet finns tillfälle att samtala efter föreställningen, över några glas vin, huruvida hoppande snoppar utgör en emancipatorisk egen kategori i den senmodernistiska och feministiska frigörelsediskursen. Eller om det bara är snusk.

Synd att kasta bort ett par hundra kronor när de skulle kunna få det gratis i Långholmsparken eller i Lill-Jansskogen om de har lust att vänta någon månad.

Personal ur Säpo reste i veckan till Skottland för att hjälpa till med utredningen kring den man som gripits i Glasgow misstänkt för terrorbrott. Tryggt att veta att svensk polis hjälper till. Framför allt för den misstänkte terroristen.

Terroristen lär varken vara svensk eller brittisk medborgare. Eftersom svenskt medborgarskap inte betyder någonting längre svävar vi fortfarande i ovisshet. De senaste åren har en hel del svenskar gripits utomlands misstänkta för grova brott. Hedersmord i Turkiet och Irak. Terrorbrott i Pakistan och Somalia och så vidare.

För tjugo år sedan förknippades Sverige med ABBA och Björn Borg. Idag har deras platser intagits av självmordsbombare med svenskt pass.

Plötligt har svenskar börjat bete sig mycket osvenskt. Vi har fått dålig trykte på grund av alla dessa svenskar som begår grova brott utomlands.

Dagens Nyheter har träffat en talesman för Islamic Center i Glasgow. Han är rädd för att gripandet ytterligare förstärker fördomar om muslimer som terrorister.

Muslimska massakrer på kopter i Egypten,buddhister i södra Thailand, kvinnor och barn som slaktas besinningslöst av primitiva våldsdyrkande fanatiker. Massmord i Mumbai och Beslan, självmordsbombare i Sunni-triangeln, Madrid, London och Stockholm. Fördomar. Bara rena fördomar

Något som enbart gynnar islamofober och ingenting som bekymrar en talesman för Fredens religion.

Kopplingen mellan muslimer och terror kommer att göras igen befarar talesmannen för det islamska centret och påpekar att han fördömer terrordåd varhelst de äger rum. Självklart. Vad skulle han säga.

Vad imamerna och andra representanter för muslimer säger utåt och vad de predikar för sina egna är en helt annan sak.

Fredrik Reinfeldt var översvallande i sin entusiasm över att svenska imamer tog avstånd från självmordbombaren 28-årige Taimour Abdulwahab från Irak.

Abdulwahab, som kom med sin familj till Sverige på 1990-talet,ville på sitt speciella sätt visa sin tacksamhet mot de svenska skattebetalarna för att de tagit emot honom och hans familj och beviljat den permanent uppehållstillstånd.

Araber och teknik går sällan väl ihop, men de flesta klarar att konstruera en fungerande sprängladdning, vilket åtskilliga israeler har kunnat konstatera de senaste trettio åren.

Abdulwahab var inte spränglärd, men hans efterträdare har förmodligen förmågan att lära sig av sina misstag och fortsätta att slipa sin spetskompetens i att mörda västerlänningar.

Nästa gång en muslimsk självmordbombare slår till i Sverige och lyckas i sitt uppsåt kommer Reinfeldt med en nöjd, men ändå sedvanligt bekymrad ledsna hund-uttyck, konstarea att det inte var så farligt, bara trettio personer dödades. Kunde varit värre.

Muslimerna väntar tills den dag de är tillräckligt starka för att slippa hyckla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se