torsdag 10 mars 2011

Folk utifrån och ett UFO

Det är någonting med vissa bostadsområden. De där som brukar kallas utsatta. Folk beter sig lite speciellt. Sopor ställs i trappuppgången utanför dörren eller någon skräpar ner utanför husen. Ytterdörrar krossas eftersom någon har glömt nycklarna, Tvättstugedörrar bryts upp eftersom någon har tappat tålamodet med en trasig nyckel.Eller någonting annat.

Det är beteenden som fordrar åtgärder. Av någon annan alltså. Som ska avlönas antingen av bostadsbolaget eller kommunen. Det är alltid någon, eller några andra som beter sig på ett felaktigt sätt.

Geneta är en stadsdel i Södertälje som har problem med människor som kommer utifrån för att dumpa sitt skäp där. Förmodligen från något närliggande villaområde. Vet man ju hur egoistiska villaägare kan vara.

"folk utifrån ­dumpar sopor i vårt område", säger Mia Rytterlund Hon är om­rådeschef för bostadsbolaget Graflunds i ­Södertälje.

Var har jag hört det uttrycket förut ?

Det är folk utifrån som gör det där. Det som man inte ska. Eller som komme utifrån för att göra det man bör men inte orkar.

Så kommer jag på det. Näringsminister Maud Olofsson berättade i samband med ett besök i Trosa 2007 att det var människor utifrån som byggde Sverige. Inte samma alltså som kommer utifrån för att dumpa soporna i Geneta, utan människor som kommer mycket längre bort. Kanske ett ett annat solsystem.

Olofsson gav sig aldrig tid att utveckla sin uppseendeväckande teori om Sveriges allra tidigaste historia, långt före de första svenskarna anlände efter att isen släppt sitt grepp om det avlägsna landområdet som vi idag kallar Sverige.

Det är onekligen en fascinerande historia. Den påminner om Erich von Däniken som var en populär science fiction-författare på 1970-talet, men bortglömd idag. Han skrev flera böcker i vilka han hävdade att varelser från andra civilisationer vistats på jorden i förgången tid och bland annat byggt pyramiderna samt en hel del märkliga byggnadsverk i Mexico och andra delar av världen. von Däniken drev vidare tesen att utomjordingar ofta har besökt jorden.

Slå på tv dagtid och se riksdagsdebatterna så förstår ni vad han menar.

Det finns emellertid inget som tyder på att Olofsson skulle vara släkt med de varelser fån en främmande civilisation som en gång långt före människans uppkomst besökte jorden. Även om det finns skäl att misstänka det med tanke på hennes märkliga uttalanden de senaste åren.

Traditionella historieböcker berättar inte om de människor som kom utifrån för att bygga Sverige. Inte ett ord. Det betyder att Olofsson vet någonting vi andra inte vet. Hon ruvar på en hemlighet av närmast sensationell art. Om Olofssons teorier stämmer tyder det att vi är tvingade att revidera den hittills accepterade och rådande historiebeskrivningen. Generationer av historiker och ekonom-historiker har ljugit för oss. De har valt att inte berätta för oss om de människor som en gång för länge sedan kom för att bygga Sverige.

Vi har levt i en livslögn av kolossalformat, i en illusion som en enda person nu slutgiltigt har rivit isär. Vi är generationer av svenskar som levt i vanföreställningen att Sverige byggdes av dess befolkning.

Vi har lärt oss om tyska köpmän som kom att under medeltiden dominera städer som Kalmar, Visby och Stockholm. Vi har läst om yrkeskunniga valloner, bara knappt tusen personer, som invandrade till Sverige på 1600-talet och utvecklade bland annat järnhanteringen. Efter valloner kom judar, italienare, greker och jugoslaver, för att inte glömma alla de finnar som en expansiv industri efterfrågade under 1960-talet.

Ingenstans i den omfattande litteraturen inom ekonomisk-historia står ett ord om de som kom utifrån för att bygga Sverige. De där andra. Som Olofsson pratar om.

Maud Olofsson är lika obegriplig som de människor som gör sig besväret att ta sig till Geneta för att dumpa sina sopor där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se