torsdag 17 mars 2011

Anpassad tolerans

Skånepartiet och dess ledare Carl P Herslow har friats i ett tryckfihetsmål nyligen. Partiets affisch visade profeten Muhammed tillsammans med en naken 9-årig flicka, som antagligen skulle föreställa hans hustru Aisha.

Muhammed var 53 år när han gifte sig med sin barnbrud. Affischen frågade retoriskt: “ Är det sådana bröllop vi vill se i Skåne ?”.

Det behöver vi förmodligen aldrig göra. Det brukar skötas snyggt i hemlandet. Pedofili är på samma sätt som homosexualitet en uråldrig muslimsk tradition.I ett samhälle där ogifta unga män och kvinnor tvingas leva åtskilda, och där fattigdom omöjliggör familjebildning, måste inte sällan den sexuella driften få utlopp på andra sätt än mellan man och kvinna.

Dagens Nyheters ledarskribent, Erik Helmersson skriver:

“Jag har så svårt att förstå det där behovet, inom både politik och konst, att göra människor förtvivlade med provokationer mot något de håller heligt. “

Låt oss backa tretton år tillbaka i tiden, till 1998. Den av svenska kulturetablissemanget hyllade fotografen och trendflatan Elisabeth Ohlson Wallin, hade skapat ett fotografiskt verk vid namn “ Ecce Homo”.

Det var en serie bilder som visade en naken Jesus i sällskap med homofiler. Många kristna tog illa vid sig, det blev en hel del protester. I Linköping möttes syrianer, som demonstrerade mot kränkningen av deras tro, med stenar från maskerade vänsterextremister. En något udda upplevelse: antirasister som överföll invandrare, men logik har ju aldrig varit utmärkande för detta gatuslödder.

Kommer ni ihåg hur företrädare för media och kulturetablissemanget förklarade att det var både fel och onödigt att kränka kristna ?

Det är klar att ni inte gör, för det skedde aldrig.

Tvärtom. Svenska kyrkan öppnade sina portar för Ohlson Wallin. Bilderna visades i Uppsala Domkyrka. Det är svårt att föreställa sig Herslows pedofilbild i en moské i Stockholm eller i Malmö.

Senare har Elisabeth Ohlson Wallin, blivit känd för fler provokativa fotoutställningar, där hon bland annat skildrat våldet mot homosexuella i den katolska världen

En egendomlig slump har medfört att hon helt enkelt inte haft tid att skildra behandlingen av homosexuella i muslimska länder. Inte ett enda foto föreställande ett par homosexuella män som dinglar från en lyftkran i Teheran.

Det skulle vara alldeles för känsligt i ett samhälle där etablissemanget utför ständiga knäfall inför den muslimska minoriteten. Vernissagepubliken skulle få svårt att skölja ner sherryn och riskera att sätta kanapén i halsen vid anblicken av upphängda bögar. Dessutom skulle nog varken Ohlson Wallin, eller hennes grannar, uppskatta en yxbeväpnad muslim utanför porten på chica Stockholms Söder.

Helmerson är inte trovärdig. Lika lite som det övriga etablissemanget som ständigt gett prov på anpassad tolerans.





Site Meter

2 kommentarer:

  1. Lustigt att jag också spontant kom att tänka på parallellen mellan Skånepartiets Muhammedaffisch och Ecce Homo-utställningen - utan att ha läst din blogg. Upptäckte det alldeles nyss!

    Men som de säger: Greats minds think alike. :=)

    Konstigt därför att inte Erik Helmersson (även försvarare av att tjejer men inte killar på fritis skall ha semlor på Kvinnodagen) gör samma koppling.

    Jag börjar befara att han (han verkar helt ny på DN) inte är så förståndsmässigt välutrustad och därför borde ägna sig åt andra sysslor.

    Mvh

    Cello Jr

    SvaraRadera
  2. Briljant kommentar. Borde ut på facebook och andra större community sites. Och publiceras i alla större och mindre tidningar

    Ulf Claesson

    SvaraRadera

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se