måndag 28 mars 2011

Vitpixling inte gångbart i Australien

De senaste decennierna har antalet våldtäkter ökat kraftigt i Sverige, åtminstone om vi får tro statistiken. Om vi däremot som väluppfostrade medborgare lyssnar på landets ende kriminologprofessor Jerzy Sarnecki blir vi emellertid lugnade. Visserligen har våldtäkterna ökat lavinartat, men det visar egentligen ingenting. Kanske.

Det var värre på 1950-talet. Dessutom beror den oerhört kraftiga ökningen av anmälda våldtäkter på att antalet krogar blivit fler, anmälningsbenägenheten har ökat samt svenkarna fått mer kontinentala vanor.

Egentligen vet kriminologerna ingenting om sitt ämnesområde, vilket borde oroa oss om vi föreställde oss leva i ett normalt samhälle. Det lär fortfarande finnas svenskar som lever i den vanföreställningen.

För den som mot alla odds blir dömd för våldtäkt är knappast ett svenskt fängelse avskräckande. God näringsriktig mat, tillfälle att studera och motionera, ett par månaders välbehövlig vila från den slitsamma tillvaron som vardagsbrottsling helt enkelt.

I Australien behandlas våldtäktsmän betydligt mindre slapphänt vilket libanesen Bilal Skaf och hans våldtäktsgäng skulle kunna vittna om. Bilal Skaf avtjänar ett 31-årigt fängelsestarff för en rad brutala gruppvåldtäkter på australiska unga kvinnor sommaren 2000.

Även om de uppmärksammade våldtäkterna aldrig rubricerades som hatbrott, har de australiensiska tidningarna en helt annan inställning till vitpixling av förbrytare än svenska.

Thomas Mattson skulle förmodligen slita av sig resten av sitt hår i förtvivlan.

Mer om Bilal Skaf och hans libanesiska våldtäktsgäng här




bloggping

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se