fredag 8 april 2011

Riksbanken sviker kubanska sexarbetare- var finns Monica Green ?

Antag att du är en ung kvinna som kallar dig själv frilansjournalist. Det finns gott om den sorten, vem som helst kan kalla sig frilansjournalist. Alltifrån en udda figur med tangentbordsfobi som Fredrik "Finken" Jönsson till etablerade och seriösa frilansjournalister som till exempel Johan Hakelius. Du vill bli känd. Vill att människor ska känna igen ditt namn.
Det gäller att profilera sig. Våga vara lite kontroversiell. Sticka ut hakan. Göra som alla andra modiga journalister. Välja rätta ämnet. Rasism och feminism brukar vara de säkraste korten.

Emelie Bergbohm är en av de där förmodat hungriga frilansskribenterna. Hon rasar mot att Evert Taube kommer att pryda den nya 50-lappen. Ett svek mot alla kvinnor som utnyttjas i den internationella sexhandeln anser hon.

För 90 år sedan skrev Evert Taube om flickan i Havanna, som satt i ett fönster och väntade på en man. Åttio år senare angrep dåvarande vice statsminister Margareta Winberg Taubes texter, som hon ansåg inte uppfylla de moderna kraven på jämställdhet och genusmedvetande, i samband med ett Taubeseminarium på Öland. Evert Taubes kvinnosyn var helt enkelt förfärlig ansåg Margareta Winberg.

Jag vet inte om Bergholm anser att Riksbanken agerar hallick som trycker sedlar som eventuellt kan användas vid sexköp i utlandet, eller här hemma för den delen. Det brukar ju vara ganska knepigt för myndigheter att kontrollera hur medborgarna spenderar sina pengar.

Bergholm skriver:" Att låten dessutom går i dur, väcker inte heller någon tanke på att visan beskriver något strängt obehagligt och ett ämne som strider mot konventionerna om de mänskliga rättigheterna".

Just det där uttalandet ger mig blixtsnabba associationer till den alltid lika pålitliga Monica Green. Jag är övertygad om att Green kommer att svälja betet och göra bort sig igen, rent reflexmässigt, inom de närmsta dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se