onsdag 6 april 2011

Anderssonskans Kalle på nya upptåg

Aktaré va bussigt det är i Malmö. Pin livat från morgon till kväll. Anderssonskans Kalle är sig inte lik. Har börjat prata på främmande tungomål. Förstår knappt vad han säger. Hartsfiol är rena medeltiden, nu är det präktiga stenar som gäller. En tjollablängare i plytet. Se där kommer majjen. Han é alla tiders. Han kilar stadigt med syrran. Och där kommer Åkerblomskan. Bakom den kärva ytan klappar ett hjärta av guld. Goddag, snälla tant. Kan tant vara bussig och ge oss tusen kronor. Annars cuttar våra storebröder, allahu akbar, tant.

Vem kommer där, om inte konstapel Björk. Storväxt och trygg. Gamle fine konstapel Björk. Aktaré vilka hårda nypor han kunde ha innan han blev genuscertifierad. Sin stiliga mörkblå uniform har han tvingats ta av, men den nya är inte dum den heller. Färgglatt är det i alla fall, för att inte skrämma busungarna.Konstapel Björk skakar på huvudet.

- Busskuren stod i alla fall kvar två dygn, konstaterar konstapel Björk med en bister och myndig min.

Nu återstår bara större och mindre glasskärvor av den fina busskuren. Tråkigt, men det är sådant som händer. Det är strukturerna konstaterar återigen konstapel Björk nöjt för sig själv. Han har deltagit i ett tvådagars Mångfaldsseminarium och minsann lärt sig en hel del. Strukturerna, upprepar han tyst för sig själv, kan vara rent för jäkliga. Han visste inte exakt hur det fungerade men en av föreläsarna på Mångfaldsseminariet var en medelålders kvinna med blonderat och stubbat hår, dessutom professor så hon visste nog vad hon talade om.

Det är nog ett framsteg i alla fall, att busskuren fick stå kvar så pass länge. Förra busskuren fick bara stå kvar i knappt ett dygn, så det var verkligen sant vad de styrande i Malmö gång på gång hävdade. Det blev bättre för var dag. Konstapel Björk tillåter sig att filosofera lite på blanka vardagen.

- Sickna busfrön, småskrattar konstapel Björk och höjer sin ena hand i en hälsning mot en skara pigga busungar som är upptagna med att bränna en bil.

Han är just i färd med att hota busfröna med kanske en rapport hem till föräldrarna när en av de små fröna upphäver sin spröda stämma:

- Jiddra do på oss, vi knulla ditt morsa.

Konstapel Björk fattar vinken och får syn på en bil ett par hundra meter längre bort på gatan som ser ut att vara felparkerad. Han bestämmer sig för att lagens långa arm bör statuera ett exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se